top of page
Foto van schrijverVet Gezond

TRENDS EN HYPES OVER VOEDING: WAT IS WAAR EN WAT NIET?



Kurkuma

Kurkuma is een specerij die in 2019 echt ‘trendy’ is geworden. Kurkuma wordt bijvoorbeeld verwerkt in een mihoengerecht of een curry (1).Er wordt beweerd dat kurkuma een antioxidant bevat die helpt tegen koorts, griep en andere infecties. Kort gezegd zou kurkuma ontstekingen remmen (2). Helaas is er nog geen bewijs dat dit echt waar is (1). De ontstekingsremmende werking neemt al af bij het bereiden van het product. Kurkuma is namelijk gevoelig voor licht, zuurstof en water. Daarnaast hebben de darmen moeite met het opnemen van kurkuma. Het is dus nog maar de vraag of er je wat aan hebt om veel kurkuma te eten. Er wordt wel onderzoek gedaan naar eventuele positieve effecten van kurkuma, maar bewijs is er nog niet (2).

Amandelmelk

Amandelmelk wordt vaak gebruikt als vervanging voor melk van dieren (3). Het is namelijk gemaakt van amandelen en water. Er bestaan wel verschillende soorten amandelmelk, zoals gezoete amandelmelk en ongezoete amandelmelk (2).

Er wordt beweerd dat amandelmelk beter voor het lichaam is dan ‘gewone’ melk. Dit is niet waar. Amandelmelk bevat weinig voedingsstoffen, zoals calcium, die gewone melk juist wel veel bevat. Daarnaast bevat amandelmelk veel suiker. Amandelmelk staat dan ook niet in de Schijf van Vijf. De ongezoete amandelmelk bevat overigens al een stuk minder suiker.

Wanneer iemand een lactose-intolerantie heeft, kan amandelmelk melk vervangen. Dit komt doordat er in amandelmelk geen lactose zit.


Vegetarisme en veganisme

De afgelopen jaren heeft een explosieve groei plaatsgevonden in veganistische en vegetarische producten in supermarkten. Steeds meer mensen stappen over naar plantaardige producten. In vijf jaar tijd eten 37% van de consumenten minder vlees en 34% van de vleeseters willen de komende vijf jaar minder vlees consumeren. Consumenten zijn tegenwoordig meer bewust van hun gezondheid, dierenwelzijn en het


Vegan

Je ziet het overal: 'vegan', maar wat is het nou eigenlijk? Veganisten vermijden alle dierlijke producten, op welke manier ook mogelijk. Veganisten eten dan ook geen boter, ei, yoghurt, maar drinken ook geen melk. In plaats daar wordt er gekozen voor plantaardige producten (3). Zo heb je tegenwoordig al een aantal opties voor melk, namelijk havermelk, sojamelk, amandelmelk en ga zo maar door. Vaak geld het vermijden van dierlijke producten niet alleen voor voeding maar ook voor kleding, tassen, meubilair, wat je maar ook kan bedenken. Daarnaast kijken ze ook of verzorgingsproducten zijn getest op dieren en of er eventueel een bron van dierlijke producten in zitten. (5)

Veganisten kiezen vaak om een bepaalde reden om veganist te worden. Zo vinden veganisten het milieu erg belangrijk, willen ze dierenleed stoppen en geloven dat ze met veganistisch eten een gezondere leefstijl creëren. (5)


Social media

Eén van de grootste invloeden op het kopen van consumpties is sociale media. Voeding speelt een onwijs grote rol als het gaat om sociale media apps zoals Instagram. Instagram staat vol met zogenaamde ‘meal-preps’, smoothie bowls, veganistische maaltijden en superfoods. Daarnaast wordt het ‘foodbloggen’ steeds populairder. Foodbloggers hebben een grote invloed en worden vaak als voorbeeld genomen door de volgers. De foodbloggers worden als inspiratie gezien en zijn handig om ‘up-to-date’ te zijn van de laatste voedingstrends. (5)

Daarnaast kan sociale media ook een negatieve invloed hebben. Zo is het voor consumenten erg makkelijk hun mening te geven over producten of zelfs een klacht in te dienen over bijvoorbeeld misleidende etiketten. (4)


Out of home

Veel mensen bestellen hun boodschappen online en laten deze thuisbezorgen of halen ze op bij de winkel. Steeds populairder wordt een andere manier van boodschappen doen namelijk het zogenaamde ‘out of home’: niet meer boodschappen doen om thuis maaltijden te bereiden, maar onderweg maaltijden kopen. Dat betekent wel dat winkels hun assortiment moeten aanpassen. Denk aan ‘to-go’-producten, zoals bakjes yoghurt met muesli, vers gebakken belegde broodjes, saladebekers en smoothies. Producten, die dus eenvoudig mee te nemen zijn naar school of op te eten in de auto. (4)


Bronnen

  1. Blind. (sd). Voedingshypes. Opgehaald van https://ziedaar.nl/editie-48/voedingshypes/

  2. Cammelbeeck, T. (2019). Voedingshypes. Opgehaald van https://www.consumentenbond.nl/dieet/voedingshypes

  3. Food from Food. (sd). algemene voedingstrends. Opgehaald van https://www.foodfromfood.eu/trends-voeding-en-productontwikkeling/algemene-voedingtrends

  4. Gwynt, A. (21 december 2018). VMT. Opgehaald van https://www.vmt.nl/economie-bedrijven/nieuws/2018/12/15-trends-en-themas-in-food-voor-2019-10135690

  5. Nederlandse Vereniging voor Veganisten. (sd). Hoe word ik veganist? Opgehaald van https://www.veganisme.org/veganisme/hoe-word-ik-veganist/

  6. Voedingscentrum. (sd). Wat staat er in de Schijf van Vijf? Opgehaald van https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf.aspx


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page