top of page
Foto van schrijverVet Gezond

HOE (ON)GEZOND ZIJN EIEREN NU ECHT?

Gekookt, gebakken, gepocheerd, In een cake of verwerkt tot mayonaise. Eieren. We love them. En we eten er met z’n allen veel van, zeker met de Paasdagen staan er veel eieren op het menu. De berichtgeving over de gezondheid van eieren verschilt nogal. Kan het nu wel of geen kwaad om veel eieren te eten? Wij zochten het voor je uit!

Eigenlijk is geen enkel product puur ‘gezond’ of ‘ongezond’ te noemen. Het gaat er voornamelijk om dat je voldoende variatie aanbrengt in je voedingspatroon, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Eenzijdig eten is dus nooit goed.


De pro's

Eieren bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Het eiwit bevat (hoe raad je het?) vooral veel eiwitten. Het eigeel (of dooier) bestaat vooral uit vetten en eiwitten. Doordat eieren relatief goed vullen voor de hoeveelheid energie (kilocalorieën) die ze leveren, zijn ze populair bij mensen die willen afvallen. Doordat eieren nauwelijks koolhydraten bevatten, zorgen ze daarnaast ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In eieren zitten verschillende vitaminen, namelijk vitamine A, D, B2, B12, E en foliumzuur. Ook zijn ze een bron van verschillende mineralen, zoals selenium, fosfor, ijzer en zink. Doordat eieren, net als vlees, veel eiwit, vitamine B2, vitamine B12 en ijzer bevatten, zijn ze ook een goed vegetarisch alternatief voor vlees (1).


De con's

De reden dat eieren niet altijd in een even positief daglicht staan, is doordat het eigeel relatief veel verzadigd vet en cholesterol bevat. Eén ei bevat zo’n 175 milligram cholesterol. Hoge cholesterolwaarden in het bloed staan in relatie tot een hogere kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is wel gebleken dat het eten van verzadigd vet meer invloed heeft op de cholesterolwaarden dan het eten van voedingsmiddelen waar cholesterol in zit. Dat eieren enigszins cholesterolverhogend werken, komt dus meer door het verzadigde vet dan door het daadwerkelijke cholesterol wat erin zit (2).

Naast cholesterol, staan eieren er ook om bekend dat ze soms de welbekende salmonella bacterie bij zich dragen. Deze bacterie komt voor in de darmen van dieren, waardoor het in rauw vlees en dus ook in eieren kan zitten. Bij eieren is het van belang om het ei door en door te verhitten, zodat de eventuele bacteriën worden gedood. Eet je ei dus het liefst hardgekookt of gebakken aan beide kanten. Door de eieren in de koelkast te bewaren, wordt ook de kans op besmetting kleiner. Heb je rauwe eieren nodig voor in een gerecht (bijvoorbeeld een dessert)? Gebruik dan gepasteuriseerde eieren. Deze zijn zeer kort verhit, waardoor de bacteriën zijn gedood, maar niet lang genoeg voor het ei om te stollen (3).


Conclusie?

Eieren zijn zeker gezond door de grote hoeveelheid voedingsstoffen, maar eet er niet te veel van, zoals eigenlijk voor ieder voedingsmiddel geldt. Het Voedingscentrum raadt aan om 2 tot 4 eieren per week te eten.


Geniet dus lekker van je eitje met het paasontbijt!


Bronnen

  1. Voedingscentrum. (z.d.). Eieren. Opgeroepen op april 7, 2020, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx?query=ei

  2. Voedingscentrum. (z.d.). Cholesterol. Opgeroepen op april 7, 2020, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx

  3. Voedingscentrum. (z.d.). Salmonella. Opgeroepen op april 7, 2020, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/salmonella.aspx?query=salmonella

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page