Ons project startte met het idee om kookworkshops te geven op de Haagse Hogeschool, zodat wij jullie niet alleen gezonde recepten konden aanleren, maar daarnaast ook de basis kooktechnieken. Want koken wordt een heel stuk leuker én makkelijker als je de basis onder de knie hebt. Met deze blog hopen we jullie alsnog een paar goede tips en technieken te kunnen geven.
1. Kookgerei aanschaffen
Misschien herken je het wel: je gaat op jezelf wonen en staat vol bewondering in de Ikea of Blokker te turen naar al het mogelijke kookgerei. Sommige dingen herken je van thuis, andere niet. Veel dingen zijn namelijk leuk om te hebben, maar niet noodzakelijk. Als student heb je natuurlijk meestal ook geen oneindig budget. En laten we eerlijk zijn.. we willen ons geld liever aan andere dingen uitgeven dan aan kookgerei. Dus wat heb je écht nodig?
Kookpannen (minstens 1-2 kleine en 1 grote)
Koekenpannen (1 kleine, 1 middelgrote, 1 grote)
Snijplanken (minstens 2)
Koksmes (een groot, scherp mes)
Spatel
Pollepel
Schilmesje
Pureestamper
Vergiet of grote zeef
Grote kom
Rasp
Keukenweegschaal
2. Standaard in huis hebben
Vrijwel alle recepten hebben een bepaalde basis. Hierdoor zijn er een aantal ingrediënten die iedere (thuis)kok standaard in huis hoort te hebben. Je kan onderstaande producten ook lang bewaren. Bewaar ui en knoflook bij voorkeur op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast).
Ui
Knoflook
Peper
Zout
Olijfolie
Bouillon (poeder of blokjes)
3. Het basis duo van elk recept
Misschien is het je al opgevallen bij onze (of andere) recepten: bijna ieder recept begint met ‘ui en knoflook’. Dit is hét ultieme dreamteam voor de basis van vrijwel ieder recept. Vandaar dan ook dat ze hierboven staan bij ‘standaard in huis’. Ui en knoflook geven veel (en een lekkere!) smaak aan je gerecht.
Instructievideo: Ui snipperen Hoe je een ui op een handige manier kunt snipperen (in heel kleine stukjes snijden), bekijk je in de video hieronder.
4. Basis kooktechnieken
In totaal zijn er 14 basis kooktechnieken. De techniek heeft enorm veel invloed op de uitkomst van je gerecht. De technieken verschillen onder andere in benodigd keukengerei, bereidingstemperatuur en bereidingstijd. We bespreken de meest voorkomende en belangrijkste kooktechnieken. Kijk hier voor een overzicht van alle bereidingstechnieken (1).
Koken Koken is het garen van iets in kokend water (100 C). Soms wordt een product aan water toegevoegd dat al kookt (dan is het makkelijker om de garingstijd vast te stellen), soms wordt een product opgezet met koud water. Om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden, is het belangrijk om groenten in zo min mogelijk water te koken.
Bakken Bij bakken wordt olie of vet verhit in een koekenpan of pan en wordt het product gegaard en bruin gebakken (2). Over het algemeen gebeurt dit op hoog vuur.
Instructievideo: Bakken
Fruiten
Ui en knoflook moet je ‘fruiten’, niet bakken. Bij fruiten verwarm je het product op laag vuur en roer je heel regelmatig, tot het ‘glazig’ eruit ziet. Als je ui en knoflook op hoog vuur zou bakken, worden ze bruin en bitter, en dat wil je natuurlijk niet.
Instructievideo: Fruiten
We hopen dat je hierdoor alvast de basis van de basis te weten bent gekomen! Hopelijk kunnen we volgend schooljaar alsnog kookworkshops organiseren en zie we je dan om je kennis uit te breiden!
Bronnen
Gastropedia (nd.). Kooktechnieken. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van: https://www.gastropedia.nl/articles/kooktechnieken/
Vier het Seizoen (nd.). Kooktechnieken. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van: https://www.vierhetseizoen.nl/kooktechnieken
Comments