top of page

Plan als een expert

Foto van schrijver: Vet Gezond Vet Gezond

Heb je binnenkort een drukke week, veel op de planning staan of misschien een tentamenweek, maar weet je gewoon niet hoe je dit het beste kan aanpakken. Dan is een goede planning echt wat voor jou! Maar hoe maak je nou zo’n goede planning?


Er zijn verschillende soorten planners, met ieder zo zijn voor- en nadelen. Er zijn 3 verschillende soorten planningen:

  • Maandplanners. Het voordeel hiervan is dat je je maand goed kan indelen met verschillende afspraken, zoals toetsen of deadlines. Een nadeel hiervan is weer dat het niet heel specifiek is.

  • Weekplanners. Bij een weekplanner kan je overzichtelijk je week indelen en de taken zoals het leren goed verspreiden. Bij sommige weekplanners kan je het zelfs op de uren plannen, wat voor sommige mensen erg goed kan werken.

  • Dag planners. Een dag planning is erg specifiek en meestal op het half uur of nog specifieker ingedeeld. Een voordeel hiervan is dat het voor één dag is waardoor het erg overzichtelijk is en makkelijk vol te houden. Een nadeel is dat je het leren van een toets bijvoorbeeld niet goed over de week kan verspreiden.

Nu weet je wat voor soorten planningen er zijn, maar hoe nu verder? Om een goede planning te maken zijn er 4 stappen. Stap 1: Verzamel je taken. Bedenk wat je allemaal moet doen die maand/ week/ dag en schrijf ze eventueel op een papiertje zodat het overzichtelijk is. De taken waaraan je kan denken zijn bijvoorbeeld toetsen, deadlines, sport, werk en niet te vergeten ontspanning.

Stap 2: Als je alle taken hebt verzameld is het belangrijk om de tijd in te schatten. Hoeveel tijd heb je nodig om voor een schoolopdracht te maken? Hoe lang moet je werken? Hoe lang ga je sporten? Wanneer je dit heb bedacht kan je bedenken wat voor planning hierbij past. Zijn het veel taken die een hele dag vullen, dan is een maandplanner handig. Moet je leren voor een toets en deze tijden verspreiden, dan is een weekplanning handig. Heb je een dag heel veel kleine taken te doen, zoals verschillende vakken leren en daarnaast ook ontspanning inplannen, dan kan een dag planning erg handig zijn.



Stap 3: Prioriteiten stellen. Heb je heel veel taken, maar gaat dit niet in het tijdbestek wat je hebt passen? Dan is het handig om prioriteiten te stellen. Welke taken moeten direct en zijn heel belangrijk en welke taken zijn niet zo dringend en ook niet heel belangrijk? Het schema hiernaast kan je daar waarschijnlijk goed bij helpen!



Stap 4: Alles in elkaar zetten. Nu je alle informatie heb verzameld die je nodig hebt is het alleen nog een kwestie van de planning in elkaar zetten. Kies een planning die voor jou taken werkt en deel je tijd handig in.

Tips:

  • Iedereen is anders, bij de een zal de weekplanner goed werken en bij de ander de maandplanner. Probeer hier een paar keer in te variëren om te kijken welke soort planning goed bij jou past.

  • Plan reservetijd in. Zo heb je altijd ruimte om te schuiven met taken. Dat is handig als een taak langer duurt dan verwacht of wanneer een onverwachte gebeurtenis ervoor zorgt dat je een taak niet kunt maken.

  • Als je planning zo strak is dat je in t tijdnood komt. Handel je eerst de belangrijkste taken af en laat je de optionele taken vallen.

  • Realiseer dat het een nieuwe gewoonte is en dat het lastig kan zijn.

  • Zorg dat je je planning altijd bij je hebt. Stel reminders in op je telefoon om met je planner te werken.

  • Beloon jezelf (als je je aan je planning gehouden hebt).

  • Evalueer één keer per week.

  • Werkt een weekplanning goed voor jou? Kijk dan eens op deze site voor sjablonen. https://creately.com/nl/usage/wekelijkse-planner-sjabloon-print-download/

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


© 2020 by Vet Gezond!. Proudly created with Wix.com

bottom of page