top of page
  • Foto van schrijverVet Gezond

Throwback Thursday: WAAROM MINDER VLEES?

Je hoort het steeds vaker: 'Eet minder vlees'. De meningen over dit onderwerp zijn enorm verdeeld. De één vindt het belangrijk om de vleesinname te beperken en de ander is het er hier niet mee eens. Misschien heb je ook gemerkt dat van onze recepten, er best wel veel vegetarisch zijn. In deze blog vertel ik dan ook de meerwaarde van het beperken van de vleesinname.

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 40 kilo vlees per jaar eten, bij de productie van vlees komen er broeikasgassen vrij (2). Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat de broeikasgassen schadelijk zijn voor het milieu, aangezien er al vele maatregelen genomen moesten worden in de veehouderijen (3).

Naast uitstoot die vrij komt bij de productie van vlees, is ons voedsel voor zo’n 20-35% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikas gassen (1). Door meer gebruik te maken van plantaardige voeding kun je het klimaat positief beïnvloeden, dit kun je doen door gebruik te maken van producten die een verminderde uitstoot van broeikasgassen leveren bij de productie van deze producten.

Voedingscentrum (1)


Het eten van meer plantaardig voedsel kan voordelig zijn voor het klimaat, maar ook voor je lichaam. Bij een eetpatroon met minder vlees en meer graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner(1).


Wanneer je ervoor kiest om het vlees voor een langere tijd te vervangen, moet je er goed op letten dat je alsnog voldoende vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnen krijgt. Het advies van het Voedingscentrum luidt als volgt: 'eet maximaal 500 gram vlees per week', dat is inclusief vleeswaren. Van de geadviseerde 500 gram vlees mag maximaal 300 gram uit rood vlees bestaan. Dit vlees komt vooral van runderen, geiten, schapen en varkens. Het advies om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten, heeft te maken met het beperken van gezondheidsrisico’s en het milieu (4). Overigens is het vlees van gevogelte minder belastend voor het milieu dan rood vlees.


Help het milieu een handje door de vleesinname te beperken en let goed op welke producten een lage uitstoot leveren van broeikasgassen. Verrijk je voeding goed met plantaardig voedsel om je voeding compleet te houden, en tevens ook rekening te houden met gezondheid en milieu.


Bronnen

  1. Voedingscentrum. (2020). Duurzaam eten meer plantaardig eten. (2020). Opgehaald op 20 april 2020, van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx

  2. Milieucentraal. (2020). Milieubewust eten. Opgehaald op 20 april 2020, van: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/vlees/

  3. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (2016). De Nederlandse landbouw en het klimaat. (sd). Opgehaald op 20 april 2020, van: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2016/12/RVO_De%20Nederlandse%20landbouw%20en%20het%20klimaat_Broch_def.pdf

  4. Voedingscentrum (z.d.). Gezond eten met de schijf van vijf. Opgehaald op 20 april 2020, van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/vis-peulvruchten-vlees-ei-noten-en-zuivel.aspx

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page