top of page
Foto van schrijverVet Gezond

Throwback Thursday: SPIJSVERTERING: HOE ZIT HET NU EIGENLIJK?

Lees hier hoe je lichaam precies aan het werk gaat nadat jij dat heerlijke student-proof recept van ons hebt verorberd.


Start van de spijsvertering

Wanneer je een hap eten hebt genomen, kauw je dat in je mond fijn. Doordat er in de mond speeksel bij het eten komt, kan het makkelijk worden doorgeslikt. In je speeksel zit een stofje, dat er voor zorgt dat het verteren van je eten alvast een beetje begint. Een soort ‘voorvertering’ dus. In 24 uur maak je circa 1 liter aan speeksel. (1) Wanneer je iets droogs eet, zoals een beschuitje, zorgt het lichaam ervoor dat je wat meer speeksel in je mond krijgt. (2)


Slokdarm

Wanneer je je eten hebt doorgeslikt gaat het via de slokdarm naar de maag. De spieren, die om je slokdarm heen zitten maken een soort van kneedbewegingen. Daardoor wordt je eten richting je maag ‘gekneed’. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter. (2)


Maag

In je maag begint eigenlijk het ‘echte’ werk. Maagsap vermengd zich met je eten. Door de spijsverteringsstoffen in het maagsap begint het verteren van je eten nu echt. Kneedbewegingen van de spieren aan de buitenkant van je maag helpen hierbij ook een handje. Maagsap is erg zuur, om deze reden is de maag aan de binnenkant beschermd door het maagslijmvlies. Zonder het maagslijmvlies zou het maagzuur gaatjes maken in je maagmand. Het zure maagsap zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden. Na de maag gaat je eten naar je dunne darm. (2)


Alvleesklier

Voor de vertering van je eten is ook alvleeskliersap nodig. Dit sap wordt in het begin van de dunne darm toegevoegd aan het eten. De alvleesklier maakt niet alleen alvleeskliersap, maar ook een andere stof, die insuline heet. Dit speelt een belangrijk rol bij het regelen van je bloedsuikerspiegel. (1)


Galblaas

Naast het sap van de alvleesklier wordt er in het begin van je dunne darm ook galsap toegevoegd. Het sap uit de galblaas is belangrijk voor het verteren van vetten in het eten (1).


Dunne darm

In de dunne darm wordt het voedsel verteerd. Vervolgens zorgt de dunne darm ervoor dat de belangrijke stoffen uit je eten door de darmwand heen de bloedbaan in gaat en door het lichaam kunnen worden opgenomen. De dunne darm is erg lang, namelijk 5 tot 6 meter (2). Dit is nodig zodat het eten goed kan worden verteerd en opgenomen (1).


Dikke darm

Vanuit je dunne darm waterige brij in je dikke darm terecht. Er zitten dan alleen nog voedselresten in de brij, die je lichaam niet kan verteren. In je dikke darm zitten heel veel bacteriën (1). Deze zorgen ervoor dat de laatste belangrijke stoffen uit je eten door je lichaam kunnen worden opgenomen. In je dikke darm wordt water uit de brij gehaald. De dikke darm is zo’n 1,5 meter lang (2). Alles wat daarna door het lichaam niet gebruikt kan worden scheidt het lichaam uit als feces (ontlasting). De dunne brij wordt tijdelijk opgeslagen in de endeldarm. De brij blijft zitten tot er aandrang plaatsvindt. Wanneer dit het geval is verlaat de ontlasting via de anus het lichaam (1).


Bronnen

1. Maag Lever Darm Stichting. (sd). Hoe werkt de spijsvertering? Opgehaald van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/hoe-werkt-de-spijsvertering/

2. Voedingscentrum. (sd). Spijsvertering. Opgehaald van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/spijsvertering.aspx

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page